E-Devlet onaylı Kaynakçılık Kalfalığı ve Ustalığı Eğitimi Sertifikası
E-Devlet onaylı kaynakçılık kalfalığı ve ustalığı eğitimi sertifika programı içerisinde, temel kaynakçılık bilgilerini içerisinde barındıracak şekilde çeşitli eğitimler yer almaktadır. Bu eğitimler, kaynakçılık alanında kalfalık ve ustalık süreçlerine ulaşmada yer alan eğitim süreçlerini ve kolaylıklarını içerir. Eğitimler sonucu birçok avantaj ve kazanımlar elde edilmektedir. Ek olarak bu avantajlar ve elde edilen kazanımlar, üniversiteden onaylı kaynakçılık kalfalığı ve ustalığı eğitimi sertifikası verilerek resmi bir evrak olarak meydana gelir.
Eğitimin Genel Hatları
Online olarak düzenlenen eğitimler çerçevesinde, kaynakçılık alanındaki ekipman bilgisi, makine ve kaynak malzemeleri öğrenimi, elektrik akımları bilgisi, kaynak hataları ve çözümleri öğrenimi ve iş güvenliği eğitimi gibi genel hatlar bulunmaktadır.
Ekipman Bilgisi
Kaynakçılık alanında yer alan ekipman bilgisi, kaynak işlemleri sırasında kullanılan aletlerin çalıştırma, kullanma ve taşıma becerisi gibi bilgileri içermektedir. Verilen eğitimler çerçevesinde de bu bilgileri içeren eğitimler var olmaktadır.
Makine ve Kaynak Malzemeleri Öğrenimi
Kaynak işlemleri içerisinde yer alan makine ve kaynak malzemelerinin bilgisi, öğrenilmesi gereken kaynakçılık unsurları içerisinde yer alır. Bu unsurların kazanılmış bir nitelik içerisinde yer alması da verilen eğitimler sonucu meydana gelmektedir.
Elektrik Akımları Bilgisi
Kaynak işlemlerinin çok yönlü bir yapıda yer alması, çeşitli elektrik akımları bilgisinin de var olmasını beraberinde getirmektedir. Elektrik akımları konusundaki geçiş türleri ve olası tehlike senaryolara karşı alınması gereken önlemler de verilen eğitimlerin genel hatları arasında yer almaktadır.
Kaynak Hataları ve Çözümleri Öğrenimi
Bazı yanlış işlemler sonucu bazı kaynak hatalarının ortaya çıkması, çeşitli çözümlerin uygulanmasına yönelik bilgilerin bilinmesini gerektirmektedir. Verilecek eğitimler içerisinde de kaynak hatalarının nedenleri ve yapılması gereken işlemlerin bilgisi yer almaktadır.
İş Güvenliği Eğitimi
İş güvenliği, uygulama işlemleri içeren tüm meslek gruplarına yönelik alınması ve dikkat edilmesi gereken önlemleri içermektedir. Bu bağlamda, kaynakçılık alanında oluşabilecek güvenliği tehdit edici unsurlara yer vermemek için iş güvenliği eğitimi bulunmaktadır.
Eğitimin Detaylı İçerikleri
Eğitimin genel hatlarına ek olarak yer alan detaylı içerikler, kaynakçılık alanında mesleki incelik faktörlerini içermektedir. Bu faktörler;
♦Temel lehimleme işlemleri bilgisi,
♦ Sıcak şekillendirme ve direnç kaynağı işlemleri bilgisi ve
♦ Katı model oluşturma
gibi eğitim içerikleridir. Bu içeriklerin yanında diğer detaylı içerik faktörleri;
♦ Elektrik devreleri hakkındaki bilgiler,
♦ Kaynakçılık alanında yer alan alaşımlar,
♦ Dökme demir ve çelik olmayan araçların kullanım bilgisi
gibi faktörlerdir. Bu faktörlerin üniversiteden E-Devlet onaylı sertifika özelliğine sahip olan eğitim programı ile kişilere aşılanmaktadır. Online bir şekilde verilen eğitimler ile teorik olarak yer alan tüm kaynakçılık alanındaki eğitimler aktarılmaktadır. Bu eğitimlerin iyi bir şekilde analiz edilmesi ve özümsenmesi ile eğitim programının içerik kısmı tamamlanmış olur.
Program Sonucu Elde Edilen Kazanımlar
Program dahilinde yer alan kişiler, verilen eğitimler sonucu çeşitli kazanımlar elde etmektedir. Bu kazanımlar, kaynak imalat işlemleri konusunda yetkinlik kazanmak ve kaynakçılık kalfalığı ve ustalığı seviyesine ulaşma fırsatı kazanmaktır. Ek olarak elde edilen diğer kazanımlar;
♦ Yaygın olarak kullanılan kaynak yöntemleri bilgisine sahip olmak,
♦ Uygulamalı kaynak işlemleri konusunda teorik bilgilere erişmek,
♦ Alınan eğitimler ile birlikte diğer kaynakçılık kalfalığı ve ustalığı basamaklarına ulaşmak
gibi kazanımlardır.
Sertifika Almaya Hak Kazanmak
Üniversiteden E-Devlet onaylı kaynakçılık kalfalığı ve ustalığı eğitimi sertifikası almaya hak kazanmak için çeşitli süreçlerin tamamlanması gerekmektedir. Bu süreçler;
♦ Kaynakçılık konusunda temel bilgilere sahip olmayı gerektiren eğitim süreci,
♦ Verilen eğitimlerdeki yer alan bilgileri alma ve öğrenme süreci,
♦ Eğitimler sonrasındaki ölçüm unsurları içerisinde yer sınav değerlendirme süreci.
Kazanılan Sertifika ile İş İmkanlarına Ulaşmak
Elde edilen sertifika ile alınan eğitimler, sahip olan yetkinlikler ve elde edilen kazanımlar belgelendirilmiş olur. Bu belge içerisinde, eğitim süreçlerine hakkında çeşitli bilgilerin yer alması da eğitimin nitelikli olduğu dair bilgiler vermektedir. Bu bilgiler ışığında da çeşitli iş imkanları var olmaktadır. Bu iş imkanları;
♦ Kaynakçılık alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruşlarda çalışma imkanı,
♦ Kısa süreli kaynakçılık hizmeti verme noktasında çalışma imkanı,
♦ Uzun soluklu kaynakçılık unsurlarının yerine getirilmesinde yer alan şirket ve firmalarda çalışma imkanı,
♦ Kişisel olarak kaynakçılık dükkanı açma ve işletme içerisinde yer alan iş imkanı
gibi imkanlardır.